fbpx
zadruga

Benefiti za ugostitelje

  • Niža cena nabavke
  • Racionalizacija troškova poslovanja
  • Podsticaj vašem biznisu

Ugostiteljska zadruga

Udruženi možemo da postignemo mnogo toga. Upravo je ovo osnova Mint consultinga i kada ulazimo u novi projekat prva stvar o kojoj razmisljamo jeste zajedništvo i vrednost koja iz tog zajedništva može da izađe. Filip je sa

raznim, različitim ljudima pravio nove, fenomenalne stvari, a zadovoljstvo klijenata je raslo i bum – postali smo brend. 

Svesni toga da moramo da stavimo kamen ponovo u svoje cipele i 

izađemo iz gastronomske komfor zone, došli smo do nove ideje – da ujedinimo ono što, prema našem saznanju, još uvek niko nije uspeo na našim prostorima. U pitanju je ugostiteljska zadruga!

No, da krenemo od početka…

Šta je to zadruga?

Zadruga je termin koji se kod nas vezuje za poljoprivredu ili zanatstvo (poljoprivredne i zanatske zadruge). Iako mnogi zanati i poljoprivreda čine naš posao mogućim (HVALA), ovo je ipak malo drugačija priča. Iz Zakona o zadrugama: Zadruga je pravno lice, koje predstavlja poseban oblik organizovanja fizičkih lica (u daljem tekstu: zadrugar) koja poslovanjem na zadružnim principima ostvaruju svoje ekonomske, socijalne, kulturne i druge interese i koja upravljaju i kontrolišu poslovanje zadruge. Zadruge se mogu osnovati kao zemljoradničke ili poljoprivredne, stambene, potrošačke, zanatske, radničke, studentsko-omladinske, socijalne, zdravstvene, kao i druge vrste zadruga za obavljanje proizvodnje, prometa robe, vršenja usluga i drugih delatnosti u skladu sa ovim zakonom.

Ideja

Dugogodišnje iskustvo u fine dining ugostiteljstvu i poznanstva koja smo na tom putu stekli želeli smo da pretvorimo u ugostiteljsku zadrugu čiji bi članovi bili vlasnici kafana i drugih manjih ugostiteljskih objekata.

Kako radi zadruga?

Zadruga nabavlja na veliko i dosta povoljnije čime podstiče vaš biznis i racionalizuje troškove vašeg poslovanja, jer nije isto kada nastupate zajedno i kada kao pojedinac nudite svoj proizvod i usluge.

Zadruga je dobrovoljno društvo kojim upravljaju njeni članovi. Svojim radom ili korišćenjem njenih usluga, zadrugari ostvaruju svoje pojedinačne i zajedničke interese, kao i ciljeve zbog kojih je zadruga i osnovana.

Svi njeni članovi ravnopravno upravljaju zadrugom i odlučuju o najvažnijim pitanjima, i to na demokratski način. Čak i zadruge koje imaju više od 100 članova ne moraju da biraju svoje predstavnike, već svi (njih 100) imaju pravo da upravljaju zadrugom, dok centralna zadruga (Mint Centrala) predstavlja rukovodeći organ, odgovoran za vođenje poslova u zadruzi.

Cilj

Cilj ovakvog udruživanja jeste da sa što manje resursa, a primenom svega što znamo, zajednički stavimo ovakve objekte na noge i poboljšamo servis koji postoji. Optimizacijom nabavke, obuka, ljudstva, pametnijim odabirom saradnika i poboljšanjem usluge, otvorili smo vrata takvih restorana za nove i postali još bolji za stare goste. Ovo restoran može da obezbedi sam sa ogromnim budžetima za sredstva i konsultante, a plašimo se da u vremenu u kome živimo, to nije najpametnija opcija za male objekte i kafane.

Misija

Beograd je boemski grad i pored toga što može da ponudi sadržaj svake vrste, od najboljih klubova i fensi restorana, do fine dining i retro kencepata, smatrali smo da kafane ili ‘old school’ restorani i te kako mogu da se vrate na velika vrata, samo ovoga puta – u zajednici. Želimo da budemo deo te priče i da te, ukoliko imaš kafanu ili restoran kome posao već neko vreme stagnira, pozovemo da nam ispričaš svoju priču i dozvoliš da zajedno nađemo novi pristup gostima. Ako ništa drugo, rado ćemo biti tvoji gosti…