Svaki ugostiteljski objekat mora da vodi računa o urednosti i čistoći, odnosno održavanju higijene prostora.
Pre svega, propisi
Svi koji su zaposleni na radnim mestima u kojima neposredno dolaze u dodir sa hranom moraju da urade obavezan zdravstveni pregled.
Pa izgled
Radnik koji radi sa hranom mora da održava visok stepen lične higijene i da ima urednu spoljašnjost.
Šminka kod konobarica treba da bude diskretna i bez napadnih nijansi.
Tokom rada zabranjeno je nošenje nakita poput lančića, prstenja i minđuša.
Na posao se dolazi sa čistom uniformom, čistom kosom i urednim i nelakiranim noktima.
I na kraju, opšta pravila
U kuhinji, pušenje je najstrože zabranjeno!
Kod obavljanja poslova grube obrade hrane, u perionicama posuđa (belo i crno pranje) potrebno je nositi zaštitne kecelje, dok su kod pranja obavezne zaštitne gumene rukavice.
Na poslu, u restoranu, zaposleni treba da ima takozvani dvodelni ormarić u kome odlaže i odvaja civilnu od radne odećei obuće.