fbpx
000002

3 saveta za smanjenje bacanja hrane

S obzirom na to da se godišnje u ugostiteljskom sektoru u Evropi baci oko 10 miliona tona hrane, pitanje je kako kontrolisati potrošnju hrane u restoranima.

Evo 3 saveta kako da smanjite bacanje hrane:

Nabavka

Većina restorana radi velike nabavke jer tako kupuje namirnice po nižoj ceni, iako se često ispostavi da je to skuplja opcija jer šta raditi sa namirnicama koje ne iskoristite pre nego što im istekne rok?

Popis

Redovan popis je obavezan. Na osnovu njega možete da oformite sliku o tome koliko se hrane u određenom vremenskom periodu troši u restoranu, a i olakšava vam posao u radu sa dobavljačima robe na veliko. Ne zaboravite da dobro odrađen popis smanjuje troškove nabavke!

Ako ne uspevate da se dogovorite za popust na veliko sa dobavljačima hrane i pića, možete da se udružite sa drugim restoranima i grupno naručujete robu i na taj način je kupujete po nižim cenama.  

Kontrola porcija

Bacanje hrane u restoranu sprečićete i kontrolom porcija, a to se postiže tako što se prati koliko se hrane baca iz određenih jela, uz postavljanje normativa koji su ključni za kontrolu porcija.

I način na koji je hrana složena u frižideru može da spreči bacanje hrane. Zato, zapamtite da uvek prvo što stavite u frižider, prvo i izvadite iz frižidera!

KUPUJ(TE) LOKALNO!

Hranu možete nabavljati i direktno od proizvođača. Kupovinom od lokalnih proizvođača garantovana je svežina robe. Takođe, savetujemo da sezonski kreirajte meni. To bi značilo da prilikom pripreme jela uglavnom koristite namirnice koje su dostupne u datom godišnjem dobu.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest