fbpx
funkcionalna kuhinja

Funkcionalna restoranska kuhinja

Bilo da tek otvarate restoran, ili već uveliko radite, znajte da kuhinja
mora uvek da bude cakum pakum, a to ne znači samo čista i uredna,
već pre svega funkcionalna.

Da bi kuhinja u jednom restoranu bila funkcionalna, treba da bude
tako dizajnirana da omogući nesmetano kretanje zaposlenih. To se zove ergonomičnost i jedan je od najvažnijih faktora za stvaranje funkcionalnih restoranskih kuhinja. Takođe, kuhinja treba da bude dizajnirana tako da se zaposleni što manje kreću u procesu rada, odnosno da im sve bude na dohvat ruke.
Ona treba da bude i srazmerna veličini restorana. Pravilo je da na
svaku stolicu u restoranu, „dođe“ pola kvadratnog metra u kuhinji. To
u praksi znači da restoran koji na primer ima 60 sedećih mesta, ima
kuhinju površine 30 kvadrata. A bez dobre ventilacije teško je
zamisliti funkcionisanje samog restorana, a da ne govorimo o radu u
kuhinji koji zaista nije moguć bez ventilacije. Dim i para zabranjeni
su u restoranskim kuhinjama, a složićete se da gosti ne vole kada
izađu iz restorana mirišljavi na hranu koju su jeli.

Oprema u funkcionalnoj kuhinji

Do sada su električari, vodoinstalateri i ostali majstori vodili glavnu
reč, a sada je red na šefa da preuzme palicu u dizajniranju
funkcionalne kuhinje. On je taj koji zna da kaže koja kuhinjska
oprema je potrebna i koliko ljudi će svakog dana raditi i boraviti u toj
kuhinji. Svaka kuhinja je različita i kreirana u zavisnosti od potreba
restorana. Prilikom kupovine opreme, važno je izabrati onu koja je
namenjena profesionalnoj upotrebi, kao i da svi aparati imaju svoj
servis koji je uvek dostupan.

Sa dizajnom kuhinje direktno je povezana i potrošnja struje u
restoranu zato je važno dobro isplanirati instalacije u kuhinji. Na
primer, frižideri i ledomati bi trebalo da budu udaljeni od opreme zakuvanje, zbog utroška električne energije. Osim toga, bitno je i da
kuhinja bude fleksibilna kako bi mogla da odgovori na zahteve tržišta.

Tipovi restoranskih kuhinja

Restoranska kuhinja može da se postavi na nekoliko načina.

Za objekte brze hrane preporučuje se linijski tip. To su kuhinje u kojima priprema jela teče linijski i čiji objekti nemaju dosta jela na meniju.

Ergonomični tip kuhinje podrazumeva kuhinju koja je prilagođena radnjama koje se odvijaju u restoranu za najbržu pripremu jela.

Zonska kuhinja je ona u kojoj su radni stolovi smešteni po zonama u odnosu na radnje koje se obavljaju u kuhinji. Stolovi u zonama su opremljeni određenim aparatima, opet u zavisnosti od potreba u datoj zoni.

Postoji još i ostrvski tip. Kuhinja ima jedan glavni blok u sredini i oko njega raspoređene stolove za rad.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest